Livets forskellige udfordringer

Alle livets faser byder på udfordringer, der har det med at skabe en vis kaos i vores følelsesliv. Hvilken fase er du tættest på?

 • Du er studerende og har svært ved at beslutte dig for hvilke fag eller hvilken studieretning du skal vælge. Følelsen af kaos.  Staten forventer at du vælger rigtigt med det samme (og det er selvfølgelig også din intention), antallet af  SU klip er begrænset. Skal  du vælge fag efter  det ønskede slutresultatet, når nu det er den cool lærer der underviser i et andet fag. Det kunne også være at du ikke kender så mange medstuderende, skal de du kende være med til at sætte retningen for dit valg via de valg de tager? Spørgsmålene kan være mange. Mange mener at god rådgivning inbefatter  at de udtrykker hvilket valg de synes du skal tage. Med Narrativ coaching  bliver dine tanker og ønsker afdækket så de står klarere, så du bedre kan mærke, hvad du ønsker og hvad du skal beslutte dig for.
   
 • Det kan også være ensomt at slippe gymnasiet og starte på universitet/uddannelsessted . Gymnasiekammeraterne er spredt for alle vinde, det er tid til at flytte hjemmefra, du kunne altid læse lidt mere, ensomheden står lige om hjørnet. hvordan kan du strukturere dit studieliv og hvilke ønsker og handlemuligheder har du i forhold til dit sociale liv.
   
 • Du har færdiggjort din uddannelse, du har fået et godt job, men der mangler noget. Du har et følelsesmæssigt  hul i maven. Hvad er det der ville gøre dit liv vidunderligt?
   
 • Du  er kommet til et nyt kapitel  i  din tilværelse. Du har brugt 10-20 år på skolegang og efterfølgende uddannelse, nu  er du startet på det der skulle være voksenlivet, men hvordan skal dit voksenliv forme sig for at leve op til dine fantasier og ønsker. Har virkeligheden vist sig anderledes end dine forestillinger? Hvordan kan virkelighed og forestillinger nærme sig hinanden, så du kan være glad for dit liv nu? Hvordan og hvad vil du arbejde med dit sociale og private liv nu og på sigt?
   
 • Du er du blevet mor/far og er nu i tvivl om hvordan du skal afbalancere familie/karriere forholdet. Hvordan skal livet prioriteres, hvad er vigtigt nu og på lidt længere sigt.
   
 • Der har været stressende perioder i livet, nu er der et lille nyt væsen, der skal tages hensyn til. Børn har deres behov, og forældrene vil heldigvis gøre alt for at dække disse behov. I starten glemmer du måske dine egne behov og måske også din kærestes behov, men de dukker op hen ad vejen, det er 100% sikkert. Der skal være tid til at studere/arbejde, der skal være tid til kærestetid og der skal være tid til dig som individ - døgnet har kun  24 timer.  Mor-far- venner og veninder støtter dig med de bedste intentioner og gode råd, men du skal have tid og rum til at være hos dig selv, så du kan stå solidt og være tro mod de beslutninger, som du finder er de rigtige.
   
 • Senere i livet er børnene blevet store, det giver helt andre udfordringer. En  teenager kan sætte selv den mest tålmodige på hårde prøvelser. Der skal være plads til jer alle, hvordan kan der også blive plads til dig, og hvad kan du gøre for at, I kan have en god relation gennem den svære tid.
  Du er midt i livet, det er ikke kun mænd der gå i "panikalderen" - det gør kvinder også, og det er helt almindeligt, at du overvejer om du vil leve som  du gør nu, eller om der skal nogle radikale ændringer til. Det kan jo være svært at tale med sin partner om, at man går og overvejer store omvæltninger, som måske bare er overvejelser, der ikke fører til  ændringer. Den narrative coaching er en god metode til at finde afklaring, på de mange kaotiske tanker.

   
 • Nu er børnene flyttet hjemmefra. Det frigør en masse tid og opmærksomhed. Var det det liv eller er det nu du skal til at realisere dig selv? Du har altid haft lyst til at... ja, det kan være hvad som helst. Hvad holder dig tilbage? Hvad skal du vælge? Hvilke muligheder har du? Hvad siger omgivelserne?
 • I takt med at dine børn er blevet store, er dine forældrene blevet ældre og måske alene. Hvem er der til at fylde alenefølelsen og ensomheden ud?  Hvordan balancerer du dit eget liv, samtidig med at du støtter dine forældre i deres alderdom?

Ovenstående er eksempler på temaer vi møder i vores liv, nogle passager kommer vi lettere igennem end andre. Nogle gange bliver vi forvirrede, kede af det , frustrerede eller måske svære at omgås. Det er ikke fordi vi er ved at blive syge, eller fordi vi er umodne eller forkælede, det er fordi vi reagerer forskelligt, på de udfordringer der møder os.

Nogle af os lægger det til side og vil ikke forholde os til det, men det går det ikke væk af. Andre reagerer med dårligt selvværd og tanker om at man ikke dur til noget osv. Det går det heller ikke væk af. Andre igen, tager udfordringerne som de kommer, bearbejder dem, og finder den gode løsning, og så er alt godt.

Hører du ikke til sidstnævnte kategori, får du måske glæde af at vende dine tanker med en coach, som kan stille dig nogle spørgsmål, der fremmer din refleksion og hjælper dig med at komme i kontakt med dine følelser. Når du er i stand til at mærke efter, finder du som regel også det rigtige svar.

Næste udfordring er så at handle på det svar du har fundet, det kan også være både angstprovokerende og omkostningsfuldt, men det kan også bringe glæde og tanken om, at det skulle jeg have gjort for længe siden. Det vigtigste er at det er dig der finder svaret. Det hjælper den narrative coaching med.